DE OPFLEURIST BLOG

Drie kamerplanten voor wie van water (geven) houdt

Hee plantenlovers! Ben jij ook graag met je plantjes bezig en verzorg jij jouw groene vrienden het liefst tot in de puntjes? Dan is deze blog voor jou, want de grote vraag is: welke planten zijn geschikt voor deze fanatieke plantenpapa’s en mama’s? Sommige planten zijn namelijk veel happiger op aandacht dan anderen, vooral als het gaat om het geven van water.

Waterbestendige kamerplanten

Eén van de meest voorkomende oorzaken van plantensterfte is, geloof het of niet, een teveel aan water. Veel planten kunnen een tijdje droogte wel verdragen, maar bij een overschot aan water ligt wortelrot al gauw op de loer. Met deze reden heb ik een paar kamerplant soorten op een rijtje gezet voor wie het niet (of nauwelijks) nat genoeg kan zijn: de gulzige drinkers en de botanische badgasten van de kamerplantenwereld.

Tillandsia’s

Foto credits: Corsa Tillandsia Webshop

Laten we beginnen met Tillsandia’s. Tillandsia’s behoren tot de familie van Bromelia soorten en zijn zogeheten epifyten, ook wel ‘luchtplanten’ genoemd. Dit betekent dat ze niet wortelen in aarde en in de natuur vaak op andere bomen te vinden zijn. Deze plantjes komen onder andere voor in tropische oerwouden, en verkrijgen hun water dus voornamelijk uit de vochtige lucht. Waar Tillandsia’s dus van houden is een lekkere douche! Deze plantjes kun je naar hartenlust besproeien met je watersproeier, en ze zullen je dankbaar zijn.

Varen

Foto credits: regiobloemist.nl

Een andere familie aan planten die geschikt is voor een vochtige omgeving is de varen. Varens zijn één van de oudste plantensoorten ter aarde en houden er van om altijd vochtige wortels te hebben. Ook vinden ze het fijn om, net als Tillandsia’s geregeld besproeid te worden. Let wel op; vochtige aarde betekent niet per sé drijfnat! Ook een varen zal uiteindelijk de geest geven wanneer zijn wortels helemaal onder water staan, dus voel altijd met je vinger dieper in de aarde voordat je meer water geeft.

Vleesetende planten

Foto credits: vleesetendeplanten.nl

Ook vleesetende planten zijn over het algemeen erg waterlievend. De meeste van deze soorten hebben hun vleesetende eigenschap ontwikkeld omdat ze op plekken groeien die weliswaar nat zijn maar waar weinig voedingsstoffen in de bodem te vinden valt. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Venusvliegenval (Dionaea Muscipula) en diverse bekerplanten (Nepenthes en Sarracenia). Deze soorten komen oorspronkelijk vaak uit moerassen en tropische oerwouden, en houden dus van lekker veel vocht! Sterker nog, deze planten staan het liefst altijd in een laag water, en vinden het totaal niet leuk om ook maar eventjes droge voeten te krijgen. Daar komt wel even een kanttekening bij kijken, want deze soorten houden helemaal niet van kraanwater. Daar zit namelijk te veel kalk en andere mineralen in, die ze na een tijdje niet kunnen verdragen. Een regenton is dus handig, of anders loop je zo nu en dan met een grote fles naar het dichtstbijzijnde slootje.

Tip! Gebruik terracotta potten

Wat voor bijna iedere plant wel handig is, ongeacht hun dorstigheid is het gebruiken van terracotta potten met gaten in de onderkant. Terracotta heeft de eigenschap dat het lichtelijk ademt en op die manier een overschot aan water door de pot heen kan laten verdampen. Ook de gaten in de onderkant kunnen je laten zien wanneer je te veel water geeft en dit af laten vloeien. Hierbij is het wel slim om je pot in een schaal te zetten, zodat al dat water niet op de vloer of vensterbank terechtkomt!

Er zijn er nog veel meer!

Naast de drie bovengenoemde waterbestendige kamerplanten zijn er natuurlijk nog veel meer. Denk bijvoorbeeld aan de bamboe en de papyrus, maar dan kunnen we wel bezig blijven. Hopelijk zorgen de bovenstaande tips er al voor dat jouw groene vriendjes je voor een lange tijd mogen vergezellen.

De volgende blog staat in het teken van plantjes die juist liever zo nu en dan vergeten worden. Dat kan je je bijna niet voorstellen, hè? Toch is het zo. Er zijn planten die af en toe juist lekker in hun eigen bubbel willen zitten en daar vooral niet in gestoord willen worden. Hoe dat precies werkt lees je volgende maand in de nieuwste blog van De Opfleurist.

Hopelijk tot dan!

Liefs,

Marjolein

Wat je misschien ook leuk vindt?

Uncategorized

Gezinsuitbreiding!

Dag lieve plantenlovers! Zijn jullie, en jullie plantjes, de winter een beetje goed doorgekomen? Het is inmiddels een poosje geleden dat ik een blog heb

Lees verder »
Locatie beplanting voor kantoren, evenementen, beurzen en scholen. Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Uncategorized

Stekken: 3 tips om je kamerplanten te vermeerderen

Wist je dat je planten ook kunt vermeerderen door ze te stekken? Zo kun je nog meer van ze genieten en kom je op een duurzame manier aan nieuwe planten. Stekken heeft nog een voordeel. Het is namelijk ook nog eens goed voor de portemonnee. Natuurlijk zijn er allerlei manieren om je planten te vermenigvuldigen. Ik deel drie opties met je. Lees snel verder.

Lees verder »
De Opfleurist | Planten in huis | Planteninspiratie | Kamerplanten tips | Moswanden | Locatiebeplanting
Gastblog

Groen moet je doen!

Maar wat doet kleur groen nou eigenlijk echt? Groen is natuurlijk een van de meest voorkomende kleuren in de natuur overal waar je kijkt zie

Lees verder »
Locatie beplanting Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Moswanden

Mos(t) Wanted

Hallo lieve lezer! Het is weer een prachtige lentedag, en ik kon het vandaag niet over mijn hart verkrijgen om in mijn loods bezig te

Lees verder »
De Opfleurist Groningen Blog over kamerplanten, moswanden, locatiebeplanting en het onderhouden van planten.
Kamerplanten

Lentekriebels

Mijn favoriete tijd van het jaar is eindelijk weer aangebroken: de lente! Het seizoen van de wedergeboorte, waarin al die slapende takjes, bollen en wortels

Lees verder »

Social Media

Contactgegevens

Marjolein Kuipers
Burgemeester J. G. legroweg 80
9761 TD Eelde

Mail: info@deopfleurist.nl
Tel: 06 55701873
KvK: 66667259

Hmm lekker, koekies! 🍪

Onze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat wij jou de beste website ervaringen kunnen bieden.