DE OPFLEURIST BLOG

Lentekriebels

Mijn favoriete tijd van het jaar is eindelijk weer aangebroken: de lente! Het seizoen van de wedergeboorte, waarin al die slapende takjes, bollen en wortels weer uitschieten en exploderen in een waas van duizend tinten groen. De voorjaarszon is druk bezig om al die plantjes en beestjes weer wakker te maken, en ook onze geliefde kamerplanten ontwaken uit hun winterrust. Ze wrijven de slaap uit hun wortels, rekken hun bladeren eens goed uit, gapen nog even wat extra zuurstof de lucht in en maken zich klaar voor een frisse start.

De Opfleurist Groningen Blog over kamerplanten, moswanden, locatiebeplanting en het onderhouden van planten.

Het enthousiasme waarmee de natuur weer opleeft werkt aanstekelijk, en geeft ons ook de kans om er voor te zorgen dat onze planten alles krijgen wat ze nodig hebben om er deze lente weer helemaal voor te gaan. Om daarbij te helpen heb ik even de beste lentetips op een rijtje gezet, zodat ook jouw planten straks weer blij en gezond kunnen groeien en bloeien.

Planten douche

Net als mensen beginnen planten de dag graag schoon en fris. Jij en ik zullen ‘s ochtends misschien een plens water op ons gezicht doen of even onder de douche stappen, en daar hebben onze kamerplanten ook wel behoefte aan. Tijdens de winter heeft stof namelijk de neiging om zich op te hopen op onze planten. Dit ziet er niet alleen minder mooi uit, maar kan het functioneren van de plant beperken. Daarnaast biedt zo’n stoflaag ook de perfecte schuilplaats voor ongewenste insecten zoals trips, spint en wolluis. Dus, ga even met een vochtige doek over je planten heen en geef ze misschien zelfs even een lichte douche met lauw water. Je plant zal je dankbaar zijn!

Bezoekje aan de kapper

En net zoals bij ons hebben planten ook wel eens behoefte aan een knipbeurt. De voorjaarszon stimuleert groei, maar tijdens de wintermaanden zullen veel planten wat dode of ongezonde bladeren hebben gekregen. Om er voor te zorgen dat al deze nieuwe energie naar de juiste plekken gaat is het dus tijd om de snoeischaar er bij te halen. Bladeren die geel en bruin zijn knippen we weg, zodat onze planten met een fris kapsel de lente in kunnen.

Verhuizen maar

Een voorjaarsschoonmaak hoort er natuurlijk ook helemaal bij, en voor de planten betekent dat verse grond en een nieuwe pot. Naarmate onze planten groeien hebben ze steeds meer voedingsstoffen nodig, en maken ze meer wortels aan om deze voedingsstoffen uit de grond op te nemen. Wanneer een plant al een tijdje in dezelfde pot zit kan het echter al gauw krap worden in de aarde, en de aarde zelf wordt alsmaar schraler. In de lente beschikken planten over de extra energie om na het verpotten weer snel hun wortelsysteem uit te groeien en te verstevigen, dus dit is de perfecte tijd voor een nieuw huis. 

Een nieuw dieet

Al dat harde werk maakt onze lieve planten hongerig en dorstig! Tijdens de wintermaanden geven we onze planten wat minder water en geven we ze geen voeding, omdat de groei dan afremt. In de lente hebben ze juist weer vaker behoefte aan een snack en een drankje. Zorg ervoor dat je dit geleidelijk opbouwt, zodat de plant de kans krijgt om te wennen aan zijn nieuwe dieet. Het verpotten geeft ook een goede gelegenheid om wat voeding door de verse aarde te mengen, daarmee sla je twee vliegen in één klap!

En dat was ‘m! Als je deze tips opvolgt gaan jouw planten een prachtig voorjaar tegemoet. Ik wens je veel groei en bloei toe deze lente, en hoop je snel weer te zien voor meer tips, verhalen en updates van De Opfleurist!

Wat je misschien ook leuk vindt?

De Opfleurist | Planten in huis | Planteninspiratie | Kamerplanten tips | Moswanden | Locatiebeplanting
Gastblog

Groen moet je doen!

Maar wat doet kleur groen nou eigenlijk echt? Groen is natuurlijk een van de meest voorkomende kleuren in de natuur overal waar je kijkt zie

Lees verder »
Locatie beplanting Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Moswanden

Mos(t) Wanted

Hallo lieve lezer! Het is weer een prachtige lentedag, en ik kon het vandaag niet over mijn hart verkrijgen om in mijn loods bezig te

Lees verder »

Social Media

Contactgegevens

Marjolein Kuipers
Burgemeester J. G. legroweg 80
9761 TD Eelde

Mail: info@deopfleurist.nl
Tel: 06 55701873
KvK: 66667259

Hmm lekker, koekies! 🍪

Onze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat wij jou de beste website ervaringen kunnen bieden.