DE OPFLEURIST BLOG

Planten die de droogte graag mogen

Hallo lieve lezer! Het lijkt er op dat onze lange nazomer toch een keer ten einde moest komen, dat we de herfst helemaal overslaan, en we van het één op het andere moment in de winter zijn beland. De verwarming mag weer aan, en deze blog wordt inmiddels mede mogelijk gemaakt door een flinke mok warme chocomelk en een dekentje. Wanneer ik uit het raam kijk komt het water met bakken uit de hemel, en dat is precies waar ik het vandaag over wil hebben! 

In mijn vorige blog hebben we het gehad over de kamerplanten die van lekker veel water houden, maar vandaag draaien we de boel even om. Ik hoor namelijk best vaak van mensen dat ze graag meer planten in huis zouden willen, maar dat ze altijd vergeten om ze water te geven of er simpelweg de tijd niet voor hebben. En ja, met de tientallen planten die ik zelf her en der heb staan gebeurt het mij ook weleens dat er eentje overgeslagen wordt, en dat ik daar pas achter kom wanneer de bladeren al slap beginnen te hangen. Gelukkig zijn er een aantal planten waarbij dit (bijna) nooit het geval is, planten die het liefst zo weinig mogelijk aandacht krijgen en alsnog welig tieren. Dus, wil jij ook je huis vergroenen maar heb je geen zin, tijd of aandacht om iedere week met een volle gieter heen en weer te waggelen? Dan zijn deze planten perfect voor jou.

Allereerst, de Sanseveria! De Sanseveria, in de volksmond ook wel Vrouwentong genoemd, is één van de meest weerbarstige planten die ik ken. Waar andere planten soms best kieskeurig kunnen zijn wat betreft luchtvochtigheid, of de hoeveelheid zonlicht of water die ze nodig hebben, is deze plant zo’n beetje altijd wel blij! Daarbij komt ook nog eens dat deze plantensoort veel variatie kent, en in allerlei vormen te verkrijgen valt. Eigenlijk behoort de Sanseveria tot de familie van Dracaena’s, en die ‘low maintenance’ eigenschap is wel echt een familietrekje. Deze kamerplanten mag je dus met een gerust hart een tijdje vergeten voordat ze weer een plens water nodig hebben, terwijl ze je huis alsnog een stuk groener en mooier maken.

Ook de Zamioculcas is zo’n soort die weinig water nodig heeft, en van nature goed kan gedijen wanneer de aarde een tijdje droog komt te staan. Dit is te danken aan het feit dat de Zamioculcas zogenaamde wortelstokken heeft. Deze wortelstokken lijken een beetje op een soort aardappeltjes, en dienen als opslag voor water en voedingstoffen. Dat heeft de Zamioculcas heel slim bedacht, want ook wanneer jij of ik even vergeten om ‘m water te geven heeft het plantje zelf al wat opzij gezet om op te kunnen teren.

En natuurlijk kunnen we de cactussen en vetplanten niet vergeten! Of beter gezegd, we kunnen ze juist heel goed vergeten, want de meeste cactussen en vetplanten hebben aan een beetje water al gauw genoeg. Deze plantensoorten komen van nature vaak uit drogere klimaten waar waterschaarste van alle dagen is, en zijn dus specialisten als het gaat om het rantsoeneren van iedere druppel. Bij cactussen kun je denken aan de Schoonmoedersstoel (Echinocactus) of Schijfcactus (Opuntia). Onder deze namen is veel variatie te vinden, dus er is genoeg om uit te kiezen. Wat vetplanten betreft is de Euphorbia een populaire soort, die ook in alle soorten en maten wel verkrijgbaar is. Deze plant wordt vaak aangezien voor cactus, en zul je bij het tuincentrum waarschijnlijk ook bij de cactussen aantreffen.

Nou, dat lijkt me eerst wel even genoeg inspiratie! Dus mocht je nou wel eens gedacht hebben dat een groen huis simpelweg niet aan jou besteed is, hoop ik je met deze blog op andere gedachten te hebben gebracht. Voor iedere persoon zijn er geschikte kamerplanten, en als jij nou niet zo actief bent met het geven van water dan weet je nu precies welke soorten je in huis moet halen. 

De volgende keer gaan we een andere levensbehoefte van onze groene vrienden bespreken, iets waar we rond deze tijd van het jaar steeds minder van krijgen: zonlicht! Hoe kiezen we planten die blij zijn met weinig zonlicht, of juist heel veel? Dat bewaren we even voor de volgende maand, en de volgende blog van de Opfleurist. Tot dan!

Wat je misschien ook leuk vindt?

Uncategorized

Gezinsuitbreiding!

Dag lieve plantenlovers! Zijn jullie, en jullie plantjes, de winter een beetje goed doorgekomen? Het is inmiddels een poosje geleden dat ik een blog heb

Lees verder »
Groen voor in huis en op kantoor | kamerplanten | planten onderhoudt | mevrouw van de planten | locatiebeplanting | moswanden | groen aan de muur | planten aan de muur
Kamerplanten

Drie kamerplanten voor wie van water (geven) houdt

Hee plantenlovers! Ben jij ook graag met je plantjes bezig en verzorg jij jouw groene vrienden het liefst tot in de puntjes? Dan is deze blog voor jou, want de grote vraag is: welke planten zijn geschikt voor deze fanatieke plantenpapa’s en mama’s? Sommige planten zijn namelijk veel happiger op aandacht dan anderen, vooral als het gaat om het geven van water. Lees verder voor meer informatie.

Lees verder »
Locatie beplanting voor kantoren, evenementen, beurzen en scholen. Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Uncategorized

Stekken: 3 tips om je kamerplanten te vermeerderen

Wist je dat je planten ook kunt vermeerderen door ze te stekken? Zo kun je nog meer van ze genieten en kom je op een duurzame manier aan nieuwe planten. Stekken heeft nog een voordeel. Het is namelijk ook nog eens goed voor de portemonnee. Natuurlijk zijn er allerlei manieren om je planten te vermenigvuldigen. Ik deel drie opties met je. Lees snel verder.

Lees verder »
De Opfleurist | Planten in huis | Planteninspiratie | Kamerplanten tips | Moswanden | Locatiebeplanting
Gastblog

Groen moet je doen!

Maar wat doet kleur groen nou eigenlijk echt? Groen is natuurlijk een van de meest voorkomende kleuren in de natuur overal waar je kijkt zie

Lees verder »
Locatie beplanting Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Moswanden

Mos(t) Wanted

Hallo lieve lezer! Het is weer een prachtige lentedag, en ik kon het vandaag niet over mijn hart verkrijgen om in mijn loods bezig te

Lees verder »
De Opfleurist Groningen Blog over kamerplanten, moswanden, locatiebeplanting en het onderhouden van planten.
Kamerplanten

Lentekriebels

Mijn favoriete tijd van het jaar is eindelijk weer aangebroken: de lente! Het seizoen van de wedergeboorte, waarin al die slapende takjes, bollen en wortels

Lees verder »

Social Media

Contactgegevens

Marjolein Kuipers
Burgemeester J. G. legroweg 80
9761 TD Eelde

Mail: info@deopfleurist.nl
Tel: 06 55701873
KvK: 66667259

Hmm lekker, koekies! 🍪

Onze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat wij jou de beste website ervaringen kunnen bieden.