DE OPFLEURIST BLOG

Stekken: 3 tips om je kamerplanten te vermeerderen

Hallo lieve lezer! Je weet waarschijnlijk wel dat ik van planten houd. Ik ben tenslotte de ‘mevrouw van de planten’. Daardoor weet je vast ook dat kamerplanten goed zijn voor verschillende doeleinden. Ze zijn namelijk goed voor je gezondheid, geven sfeer en kunnen zelfs lucht zuiverend zijn, maar wist je dat je planten ook kunt vermeerderen door ze te stekken? Zo kun je nog meer van ze genieten en kom je op een duurzame manier aan nieuwe planten. Stekken heeft nog een voordeel. Het is namelijk ook nog eens goed voor de portemonnee. Natuurlijk zijn er allerlei manieren om je planten te vermenigvuldigen. Ik deel drie opties met je. Lees snel verder.

Baby planten

Net als mensen creëren ook planten baby’s. De kleine plantjes groeien aan of naast de moederplant. Als ze aan de moederplant vastzitten kun je ze van de stam afsnijden. Deze kan je vervolgens op water zetten, zodat ze gaan wortelen. Zijn de wortels ongeveer vijf centimeter? Dan kun je ze verpoten.

Baby plantjes die naast de moederplant groeien kun je met wortel en al uit de grond halen. Als de wortels langer zijn dan vijf centimeter kun je ze planten. Mochten ze kleiner zijn dan vijf centimeter, dan kun je ze nog op water zetten.

Als je ziet dat een moederplant baby’s krijgt is het goed om ze gelijk bij de moeder weg te halen. Mede omdat de kleintjes veel energie van de moederplant wegnemen. Aangezien de moederplant gedurende haar leven meerdere scheuten (nieuwe stengels met bladeren) maakt en dus tientallen babyplantjes creëert is het goed om hier op te letten, zodat de baby’s de moederplant niet te veel beperken. De scheuten kan je het beste tijdens de lente-zomerperiode scheiden van de moeder. De plantjes zitten dan in hun groeifase. 

Scheuren

Het delen van planten is ook mogelijk doormiddel van scheuren. Door te scheuren ontstaan 2 of meer planten. Ik leg je graag uit hoe dit precies in zijn werk gaat. Je begint met het verwijderen van het kweekpotje. Het kweekpotje is het (vaak) zwarte potje met gaatjes in de bodem. Hierin beginnen de meeste plantjes met groeien. 

Probeer na het weghalen van het kweekpotje zoveel mogelijk grond van de wortels te verwijderen. Dit kun je doen door de grond met water van de wortels af te spoelen. Nadat je dit gedaan hebt en je de wortels goed kunt zien, kan je beginnen met het uit elkaar trekken van de wortels. Doordat de wortels hierdoor een beetje beschadigen wordt de groei van nieuwe wortels gestimuleerd. Echter, als ze te veel beschadigen dan kan dit een negatieve werking hebben op de wortels. Wees dus voorzichtig wanneer je de wortels uit elkaar haalt.

Heb je het scheuren van het plantje goed gedaan? Dan heb je twee of meerdere delen van de plant die je met verse potgrond, apart van elkaar kunt potten. Zorg ervoor dat de plant stevig in de pot staat, maar denk erom dat je de grond niet te hard aan drukt. Zo kan er nog zuurstof bij de wortels komen. Aangezien dit proces een hoop rommel kan geven, is het verstandig om hiervoor een zeil te gebruiken of het proces buiten uit te voeren.

Bladstekken

De bladeren van planten zijn ook zeer geschikt om je planten te vermenigvuldigen. Dit doe je als volgt. Allereerst snijd je het blad van de stam af. Doe dit met een schoon mes, zodat er geen bacteriën op het blad komen. Zorg ervoor dat je het blad dichtbij de stam afsnijdt. Je zou het blad ook van de stam kunnen afscheuren, maar let op! Dit kan niet bij elke plant. Mocht je dit wel willen doen, scheur het blad dan ook zo dicht mogelijk bij de stam af. Twijfel je of je scheuren wel kunt toepassen op jouw favoriete plant? Google dan even om dit te checken. Het is altijd goed om wat meer stekjes te nemen dan je nodig denkt te hebben. Sommige stekken doen het namelijk minder goed dan anderen.

Hoe je de bladstekken vervolgens verwerkt verschilt per plant. Heb je stekjes van een vetplant genomen? Leg ze dan op de grond tot ze wortelvorming hebben. Daarna kun je ze rechtop in de grond zetten. Bij een Sanseveria of Cactus kun je de wonden laten opdrogen. Dit kan het beste onder water. Na een paar dagen kun je ze dan rechtop in de grond zetten. Bij een Begonia of Peperomia is het gebruikelijk om de stekken in stukken te snijden en ze met de bladnerven naar beneden op de grond te leggen. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig is, want dan kunnen de stekken gaan rotten. 

Zijn de bladstekken inmiddels geworteld? Dan kun je ze met drie stekken bij elkaar in een kweekpotje zetten. Zo vormen ze zich tot een volle plant en kun je er weer volop van genieten!

Dit waren mijn drie tips om jouw plantjes snel en makkelijk nieuw leven te geven. Ik wens je heel veel stekplezier.

Tot snel!

Wat je misschien ook leuk vindt?

Uncategorized

Gezinsuitbreiding!

Dag lieve plantenlovers! Zijn jullie, en jullie plantjes, de winter een beetje goed doorgekomen? Het is inmiddels een poosje geleden dat ik een blog heb

Lees verder »
Groen voor in huis en op kantoor | kamerplanten | planten onderhoudt | mevrouw van de planten | locatiebeplanting | moswanden | groen aan de muur | planten aan de muur
Kamerplanten

Drie kamerplanten voor wie van water (geven) houdt

Hee plantenlovers! Ben jij ook graag met je plantjes bezig en verzorg jij jouw groene vrienden het liefst tot in de puntjes? Dan is deze blog voor jou, want de grote vraag is: welke planten zijn geschikt voor deze fanatieke plantenpapa’s en mama’s? Sommige planten zijn namelijk veel happiger op aandacht dan anderen, vooral als het gaat om het geven van water. Lees verder voor meer informatie.

Lees verder »
De Opfleurist | Planten in huis | Planteninspiratie | Kamerplanten tips | Moswanden | Locatiebeplanting
Gastblog

Groen moet je doen!

Maar wat doet kleur groen nou eigenlijk echt? Groen is natuurlijk een van de meest voorkomende kleuren in de natuur overal waar je kijkt zie

Lees verder »
Locatie beplanting Groningen, Friesland, Drenthe - De Opfleurist - voor planten op uw locatie
Moswanden

Mos(t) Wanted

Hallo lieve lezer! Het is weer een prachtige lentedag, en ik kon het vandaag niet over mijn hart verkrijgen om in mijn loods bezig te

Lees verder »
De Opfleurist Groningen Blog over kamerplanten, moswanden, locatiebeplanting en het onderhouden van planten.
Kamerplanten

Lentekriebels

Mijn favoriete tijd van het jaar is eindelijk weer aangebroken: de lente! Het seizoen van de wedergeboorte, waarin al die slapende takjes, bollen en wortels

Lees verder »

Social Media

Contactgegevens

Marjolein Kuipers
Burgemeester J. G. legroweg 80
9761 TD Eelde

Mail: info@deopfleurist.nl
Tel: 06 55701873
KvK: 66667259

Hmm lekker, koekies! 🍪

Onze website gebruikt cookies om er zeker van te zijn dat wij jou de beste website ervaringen kunnen bieden.